Ziemniak i brukselka.
Tylko tyle.
Tylko tyle i aż tyle, by zafundować sobie lekki, smaczny obiad.
Niech żyje prostota i minimalizm. Po raz kolejny.
- pół dużego batata
- trzy niewielkie ziemniaki
- brukselka w zadowalającej ilości :)
- przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, kozieradka i lubczyk, papryka, cynamon
- koperek, szczypiorek, pietruszka
Ziemniaki szorujemy, nie obieramy. Kroimy w średniej wielkości kostkę, mieszamy w mieszance: papryka-sól-pieprz-kurkuma-cynamon. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20-30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy brukselkę - większe sztuki przepołowić, całość wypłukać w osolonej wodzie. Podgotować na parze 3-4 minuty, następnie wymieszać w mieszance przypraw. Wstawić do piekarnika na ostatnie 10 minut pieczenia ziemniaków, włączając funkcję termoobiegu.
Po upieczeniu wymieszać z pozostałymi przyprawami, suto obsypać pietruchą i koperkiem, dorzucić szczodre garście szczypiorku. I już, duet idealny zagościł na talerzu. Czyli obiad w wydaniu "prościej-najprościej".
Warzywa górą! proste i apetyczne.
OdpowiedzUsuńw pełni się zgadzam ;) pozdrawiam ciepło!
UsuńProsto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
Usuń