17 stycznia 2014

Potrawka z batata.

Niechęć na wymyślny obiad? Na ratunek ziemniaki.
Niewiele czasu na zabawę w kuchni? Na ratunek ziemniaki.
Brak pomysłu na coś dobrego? Na ratunek ziemniaki.

Ziemniak - esencja prostoty. I do tego w bardzo smacznym wydaniu. Tak nierzadko dyskredytowane i niedoceniane, a przecież są tak niesamowicie twórcze. Bo ziemniak nie musi być przecież dodatkiem do czegoś, sam w sobie może stanowić danie główne. I niekoniecznie powiązane z ciężkim, zawiesistym sosem. Ziemniak sam w sobie jest dobry, dlaczego by tego nie wykorzystać? A zwłaszcza, gdy ma się do czynienia z batatem. Ziemniak jaki jest, każdy widzi. Ale batat, to już (prawie!) zupełnie co innego.


Potrawka z ziemniaka:
  • słodki ziemniak
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • przyprawy: papryka, pieprz, sól morska, cynamon, kolendra, kmin i kminek, kozieradka, kurkuma
  • szczypiorek
  • koperek
  • do posypania: pietruszka, suszone pomidory
Batata dokładnie wyszorować, nie obierać. Skroić w średniej wielkości kawałki, sowicie wymieszać w mieszance przypraw: papryka-pieprz-sól-cynamon. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, piec (z termoobiegiem) około 20 minut. W międzyczasie przepłukać soczewicę, ugotować do miękkości w szklance wody razem z roztłuczoną kolendrą, kminem i kminkiem. 
Soczewicę wymieszać z ziemniakami, dosypać pozostałe przyprawy. Nie szczędzić ręki, jeżeli chodzi o szczypiorek, koperek i pietruszkę. Dla dodatkowych walorów smakowych zachęcam dodać suszone pomidory (wykorzystałam takie w postaci małych, suszonych wiórków, sprzedawane jako posypka na kanapki). 

Smacznego, życzy Królik.

(A o tym, że może być jeszcze prościej, już wkrótce.)

2 komentarze:

  1. Wyszłoby z zieloną soczewicą? Bo mam chęć zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej :) ewentualnie można ją trochę dłużej podgotować, bo nie wiem, czy zielona jest równie delikatna po ugotowaniu co czerwona. Mam nadzieję, że będzie smakowało i trzymam kciuki! :)

      Usuń