18 stycznia 2014

Prościej. Najprościej.

Ziemniak i brukselka.
Tylko tyle.
Tylko tyle i aż tyle, by zafundować sobie lekki, smaczny obiad.
Niech żyje prostota i minimalizm. Po raz kolejny.


  •  pół dużego batata
  • trzy niewielkie ziemniaki
  • brukselka w zadowalającej ilości :)
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, kozieradka i lubczyk, papryka, cynamon
  • koperek, szczypiorek, pietruszka
Ziemniaki szorujemy, nie obieramy. Kroimy w średniej wielkości kostkę, mieszamy w mieszance: papryka-sól-pieprz-kurkuma-cynamon. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20-30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy brukselkę - większe sztuki przepołowić, całość wypłukać w osolonej wodzie. Podgotować na parze 3-4 minuty, następnie wymieszać w mieszance przypraw. Wstawić do piekarnika na ostatnie 10 minut pieczenia ziemniaków, włączając funkcję termoobiegu.

Po upieczeniu wymieszać z pozostałymi przyprawami, suto obsypać pietruchą i koperkiem, dorzucić szczodre garście szczypiorku. I już, duet idealny zagościł na talerzu. Czyli obiad w wydaniu "prościej-najprościej".

4 komentarze: